Fairdinkum-karjankäsittelyn periaatteet

 

Karjan käsittelyyn ja työkoirien treenaamiseen käyttämäni menettely perustuu Bud Williamsin kehittämään ”alhaisen stressin karjankäsittely” -periaatteisiin. Tällä menettelyllä on ollut yksi suurimmista vaikutuksista karjankäsittelyyn maailmanlaajuisesti.

 

Tämä menettely vaatii:

- oppivaisen mielen

- oikean asenteen

- karjanlukutaitoa/karjasilmää

- halua työskennellä karjan kanssa sekä opettaa niille perustaitoja

- ja viimeiseksi, valmistaa karja tulevia tapahtumia varten

 

Koirasi treenaaminen ja työstäminen ei ole erillään karjan treenaamisesta.

Treenatessa ”pyöröaidassa sauvan kanssa” koira oppii taitoja, joita voidaan hyödyntää karjaa paimennettaessa mutta siitä on vain vähän apua mietittäessä karjaa ja koiran työskentelyn vaikutusta laumaan. Se ei myöskään juuri auta sinua tulemaan paremmaksi karjankäsittelijäksi.  

Päinvastoin, David Hart-karjankäsittelyssä on kyse tiimin luomisesta - sinä, sinun koirasi ja karja – työskentelette yhdessä saavuttaen parhaan mahdollisen lopputuloksen.

Kyse on karjan kanssa työskentelemisestä yhdessä, ymmärtämisestä miksi ja miten lauma liikkuu, ja sinun ja koirasi olemisestä oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Tarkoitus on myös luoda sellainen suhde koiraan, että koirasi kunnioittaa sinua ja haluaa sekä työskennellä sinun kanssasi, että sinulle. Ja kuten Bud Williams sanoi, on tarkoitus, että ymmärrät, miten voit auttaa koiraasi oppimaan työskentelemisen sen sijaan että vain käskytät sitä tekemään töitä.

Klinikan ensimmäisenä päivänä opit työstämään karjaa ilman koiraa. Sen lisäksi että itse opit miten lauma liikkuu ja ohjaajan oikean sijainnin laumaan nähden, myös lauma oppii ja kasvattaa luottamusta.

Teemme myös harjoituksia, joissa on tarkoitus opettaa koiraa huomioimaan sinut paremmin.

Toisena ja kolmantena päivänä otamme koiran mukaan harjoituksiin. Käytämme ensimmäisenä päivänä opittuja periaatteita mutta nyt koira avustaa. Myös karja oppii lisää.

Voit tehdä samantyylisiä harjoituksia kotonasi kouluttaaksesi karjaasi saaden samalla sinulle ja koirallesi treenimahdollisuuden.

Koska kyseessä on ryhmä- eikä yksilökoulutus, harjoitukset tapahtuvat vuorotellen. Treenaat itse joko koiran kanssa tai ilman ja välillä toiset treenaavat.

Odotteluaika ei ole ajantuhlausta. Se on hyvä tilaisuus seurata toisia ohjaajia ja koiria ja oppia heiltä. Nähdessäsi monen tyylisiä ihmisiä ja koiria vahvuuksineen ja heikkouksineen, voit oppia uutta.

Kehotan kaikkia ottamaan kuvia ja videoita joita voi jakaa ja joista voi keskustella jälkikäteen.

Mm. näitä asioita opit kurssilla:

- Karja kääntyy mielellään kohtaamaan paineen

20160814_112819.jpg

- Karja haluaa usein palata sinne mistä tulikin

- Jos painostat laumaa liikaa, se luultavasti palaa ohitsesi takaisin päin

- Lauman saa pois nurkasta paineistamalla niitä nurkkaa kohden, sen sijaan että yrittäisit kiertää sen taakse ja ajaa pois nurkasta

- Käytä koiria väliaikaisina aitoina (karva-aidat) kun itse paineistat laumaa

- Eri tekniikoita saavuttaaksesi koiran kunnioituksen lauman johtajana

- Hyvä luoksetulo-käsky